Šport
ponedeljek, 02. julij 2018

Odličje na SUP v floorballu Čehom in Finkam

Svetovno univerzitetno prvenstvo v floorballu 2018 in predstavitev Kopra za SUP 2020.

Ker je bila Slovenski univerzitetni športni zvezi (SUSA), v sodelovanju z Univerzo na Primorskem (UP) in Mestno občino Koper, zaupana organizacija prvenstva v floorballu leta 2020 v Kopru, se je letošnjega prvenstva v Lodžu udeležila izvajalka naslednjega prvenstva, delegacija Univerzitetne športne zveze Primorske (UŠZP) in predstavnik Univerze na Primorskem ter predstavnik Floorball zveze Slovenije, ki bo SUSA pomagala pri organizaciji dogodka v Kopru.

V Lodžu na Poljskem se je 25. junija 2018 otvorilo Svetovno univerzitetno prvenstvo v floorballu, ki jo organizira Mednarodna univerzitetna športna zveza (FISU). Prvenstva se je, kot naslednji organizator in predstavnik UP, kateremu je predana zastava za organizacijo naslednjega tekmovanja, udeležil Boštjan Lešnik iz Centra za obštudijske dejavnosti UP.

Prvenstvo, na katerem je sodelovalo 13 ekip iz 8 držav, se je zaključilo 30. junija 2018. Prvo mesto je zasedla reprezentanca Češke pri moških in Finske pri ženskah, drugo mesto moška ekipa iz Švice in ženska iz Češke, tretje mesto pa reprezentancama Finske pri moških in Švedske pri ženskah. Od četrtega do sedmega oziroma šestega mesta pri ženskah so se uvrstile rezprezentance iz Poljske, Slovaške, Singapurja in Japonske.

Vse prisotne ekipe in gledalci so bili navdušeni nad predstavitvijo Kopra in že nestrpno pričakujejo naslednje svetovno univerzitetno prvenstvo, ki bo potekalo julija 2020 na Obali.

Sprejem pri rektorju

Prvenstvo na Poljskem je gostila in podprla Tehnična Univerza v Lodžu (TUL), mesto Lodž ter izvajala Univerzitetna športna zveza Lodž. V okviru dogodka je rektor univerze prof.dr Sławomir Wiak gostil člane delegacije FISU, UŠZP in UP.

Delegaciji so rektor in drugi člani osebja predstavili univerzo in njene kapacitete ter vse športne in akademske dosežke institucije. Ustanovitev tehnične univerze sloni na zgodovinskem razvoju samega mesta, kji je v 19. stoletju močno slonel na tekstilni industriji.

TUL se uvršča na 4. mesto lestvice najboljših tehničnih univerz. Leta 2009 je bila TUL prva na Poljskem, ki ji je Evropska komisija podelila prestižni certifikat ECTS ter ji leta 2013 podelila še naziv Diploma Supplement Label.

Nove športne kapacitete in medijska podpora navdušili udeležence

Ob TUL-u oziroma v območju kampusa so lani dokončali športno dvorano Sports bay, ki vključuje plezalno steno, ki se razteza čez 3 nadstropja, olimpijski bazen, 2 večnamenska igrišča, 4 badminton igrišča, crossfit in boksarsko trening areno.

Gledalce in delegacijo je prijetno presenetila tehnična podkovanost medijskega oddelka in študentov, saj je bila medijska soba zelo dobro strokovno vodena ter podobna pomanjšani različici prave TV postaje. Pri tem študentskem podvigu je sodelovala ekipa 12 oseb, saj so izvajali takojšnje montaže in predvajali ponovitve akcij igralcev na igrišču, s čimer so si mladi pridobili izjemne izkušnje.

Posnetke tekem si lahko ogledate TUKAJ.

Floorball v Sloveniji od leta 1991

FISU je floorball na svoj koledar prvič uvrstila leta 2002, ko je tekmovanje potekalo Göteborgu na Švedskem, to leto pa je osma izvedba potekala v Lodžu (Poljska).

Floorball se je začel v Evropi razvijati v 60. letih prejšnjega stoletja na Švedskem, igra pa izvira iz malce bolj »grobe« različice, ki so jo igrali v ZDA in Kanadi. »Nosilke« tega športa so države, kjer je hokej na ledu tudi zelo priljubljen šport, torej Švedska, Finska, Češka, Rusija, Norveška, Danska, Latvija, Švica, državna reprezentanca Slovenije pa igra v skupini B (drugi kakovostni skupini) v družbi Avstralije, Avstrije, Estonije, ZDA in ostalih.

Floorball dobiva vedno večji krog ljubiteljev, predvsem med mladimi. V Sloveniji je trenutno registriranih preko 400 registriranih igralcev in igralk, ki se redno udeležujejo mednarodnih turnirjev, in v mednarodni ligi sodelujejo z Avstrijci. Na Floorball zvezi Slovenije, članici Olimpijskega komiteja Slovenije od leta 2004, so prepričani, da bo univerzitetno prvenstvo 2020 s podporo Mednarodne floorballske zveze (IFF) izpeljano na najvišjem nivoju, kar si Koper in floorball tudi zaslužita.  

REZULTATI