Šport
petek, 17. februar 2023

Jubilejno priznanje za 20 let delovanja UŠZP

Ponosno nadaljujemo naše poslanstvo!

Včeraj, 16.2.2023, je Univerzitetna športna zveza Primorske, postal ponosna prejemnica Jubilejnega priznanja za 20 let delovanja, ki ga je prejela s strani Športne zveze Koper, na slavnostnem dogodku Športnik Kopra 2022, ki se je odvil v dvorani Sv. Frančiška Ašiškega v Kopru.

Organiziranje športa za študente, ki so se odločili študirati na visokošolskih zavodih v Slovenski Istri, sega v konec devetdesetih let in je povezano z nastankom visokošolskega središča v Kopru. Začelo se je leta 1997, približno pet let pred nastankom Univerze na Primorskem (UP).

Leta 1998 je bilo na pobudo nekaterih študentov in športnih pedagogov  organizirano prvo športno-zabavno srečanje za vse študente visokošolskih zavodov Slovenske Istre in Politehnike iz Nove Gorice, ki so jo študentje poimenovali ČISTA DESETKA. Tekmovanje med fakultetami, na katerem je bilo aktivnih okoli 400 študentk in študentov, je potekalo v košarki, odbojki, malem nogometu, vlečenju vrvi, veslanju v kuterjih in drugih zabavnih igrah. Celodnevno druženje se je končalo s koncertom in splošnim rajanjem, katerega se je udeležilo preko 1000 mladih. Tradicija ČISTIH DESETK se je nadaljevala v naslednjih letih in je živa še danes.

Obdobje razcveta univerzitetnega športa je leta 2003 povzročila ustanovitev Zveze študentskih športnih društev Primorske, ki se je kasneje preimenovala v Univerzitetno športno zvezo Primorske (UŠZP). V istem obdobju je začela nastajati tudi Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP), ki je po vzoru sorodnih organizacij v svoji strukturi predvidevala resor za šport in študentsko rekreacijo. Vsi ti premiki so bili seveda pogojeni z nastankom Univerze na Primorskem leta 2003. Z njenim nastankom se je pod isto streho združilo pet fakultet z območja Kopra, Izole in Pirana – danes jih je skupaj šest.

Vse od nastanka je bila UŠZP zadolžena za celotno izvajanje univerzitetnega športa. Financira se s pomočjo sredstev Študentske organizacije Univerze na Primorskem, sredstev Univerze na Primorskem in s sredstvi, pridobljenimi z razpisi. UŠZP je zadolžena za organizacijo rekreacije, športnih tečajev, športnih prireditev in tudi za izvedbo kakovostnega športa, kot so državna, evropska in svetovna univerzitetna prvenstva.

Poleg telovadnic za rekreacijo in aerobike je v šolskem letu 2003/04 začela potekati Univerzitetna liga Univerze na Primorskem, ki poteka še danes. Meseca maja 2004 pa je v Kopru prvič potekal 2. letni festival športa, ki je v sebi združeval državna univerzitetna prvenstva v šestih športnih disciplinah. Od takrat dalje univerzitetni šport beleži nenehno rast tako z vidika pestrosti ponudbe kot z vidika udeležbe študentov.  Povečala se je ponudba športnih tečajev in organiziranih oblik vadbe kot so aerobika, plesi in joga. Poleg državnih univerzitetnih prvenstev, ki se odvijajo vsako leto, je v Portorožu leta 2005 potekalo EUP – Evropsko univerzitetno prvenstvo v Odbojki na mivki, leta 2007 EUP v futsalu, leta 2008 pa je Koper v zadnjem tednu avgusta gostil Svetovno univerzitetno prvenstvo v futsalu. Leta 2019 smo gostilu tudi Evropsko univerzitetno prvenstvo v odbojki na mivki in vaterpolu. V letu 2024 pa nas čaka še Svetovno univerzitetno prvenstvo v plezanju.

Tradicijo delovanja Univerzitetne športne zveze Primorske nadaljujemo z ligaškimi tekmovanji, rekreacijo in različnimi enodnevnimi dogodki, ki so postali naš zaščitni in prepoznavni znak, pa tudi z organizacijo in udeležbo na velikih mednarodnih tekmovanjih.

Ob prejetem Jubilejnem priznaju za 20 let delovanja, se iskreno zahvaljujemo vsem, ki so s svojim delom, angažiranostjo in ljubeznijo do študentskega športa pripomogli k delovanju zveze, predvsem pa se veselimo še nadaljnih let združevanja moči in delovanja na področju študentskega športa. Zahaljujemo se tudi študentom, ki nam z udeležbo na različnih športnih dogodkih dajajo motivacijo za nadaljnje delovanje.

Hvala in lep športen pozdrav!

Ekipa UŠZP