Šport
torek, 19. februar 2019

FPP zmagala po podaljšku, FAMNIT v zadnjih sekundah

Univerzitetna košarkarska liga M servis.

Po dvomesečnem premoru se je nadaljevala Univerzitetna košarkarska liga M servis (UKL M servis). V ponedeljek zvečer smo spremljali dvoboje 4. kroga med ekipama Fakultete za pomorstvo in promet (FPP) in Fakultete za Vede o zdravju (FVZ) ter Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) in Fakultete za turistične študije (FTŠ). Kot kaže, se fantom premor sploh ni poznal, še več, kakor da bi med izpitnim obdobjem in še prej med prazniki vsi posvečali pozornost svojim spretnostim, saj sta dvoboja pokazala, da se je forma igralcev občutno dvignila, in so bili dvoboji zato toliko bolj napeti in zanimivi.

Tako kot smo uvodoma zapisali, smo letos spremljali podaljšek v tekmi, ki nam je prinesla dinamično in hitro igro, ogromno preobratov in postregla s trojko ob zvoku sirene. Ogledali smo si odlično predstavo obeh moštev.

V 1. četrtini je FPP začela s preverjeno peterko (Rodela, Šavron, Knapić, Medved, Testen), ki je na igrišče vstopila polna samozavesti in hitro prešla v vodstvo štirih točk. Ko sta za FVZ na igrišče stopila Boccai in Križanac, pa se je skok pod koši prevesil v prid FVZ, ki je tako ob koncu četrtine znižala izid na le 2 točki zaostanka. Rezultat po 1 četrtini 17-15 v korist FPP.

V drugi četrtini podobna slika. Čeprav je ekipi FVZ uspelo izenačiti, je imela ekipa FPP venomer odgovor na to, in si je, navadno z metom z razdalje, ponovno priborila vodstvo, ki pa ni bilo nikoli višje od 5 točk. Rezultatom ob polčasu 34-30 za FPP.

Drugi polčas nam je ponudil še boljšo predstavo, navkljub neučinkovitosti nekaterih ključnih igralcev. Tokrat je bilo prvič, da je ekipa FPP tako zelo trpela na igrišču, saj je bila FVZ v postavi Kosin, Habulin, Boccai, Križanac, Vuksanović igrala s taktično zrelo igro, učinkovitim metom, predvsem pa s skoki pod obročem. Zares trd oreh. Po 3. četrtini je bil rezultat izenačen 43-43.

V zadnji četrtini, ko je FVZ prevzela pobudo in s točkami Križanca in Kosina povedla z 47-52, je že kazalo, da bomo priča presenečenju. Ekipa FPP je resda bila na trnih, a je še vedno v svojih vrstah imela igralca, ki bi lahko spremenil potek srečanja. Izkoristila je svojo minuto odmora in z menjavo Hubelič-Šavron, zadela v polno. Zadnji napad je pri rezultatu 52-55 za FVZ vodil Knapić. Žogo je sprejel na sredini in iskal prostor za met z razdalje, saj bi jim le trojka omogočila podaljšek. Prevzel je odgovornost za zadnji met in poskušal z razdalje, a žal zgrešil. A pogum, volja, želja, spretnost in odziv v trenutku so krasile celotno ekipo FPP, v kateri pa nesporno izstopa Devin Knapić. Čeprav je zadnji met zgrešil, se je pognal pod obroč, ujel odbitek, z vrhunsko podajo zaposlil Testena, ki je ob zvoku sirene ob tabli zadel za izenačenje. Na 55-55!

V podaljšku je ekipi FVZ zmanjkalo malce sreče in učinkovitosti v najpomembnejših trenutkih, ko bi morala tekmo zaključiti, a je zaradi lastne nespretnosti zmago podarila nasprotniku.

V taboru FVZ je bilo čutiti veliko razočaranje in jezo. Igralci niso bili razpoloženi za dajanje izjav, saj so vsi v en glas trdili, da so jih ovirale čudne sodniške odločitve in sodniški kriterij.

Ekipo FPP smo povprašali o tekmi, zmagi in košem v zadnji sekundi: » Danes je bila res težka tekma. Nam nekako ni steklo, nasprotnik pa je bil, kot ste videli izredno razpoložen. Čeprav smo trpeli, se nam je trud na koncu poplačal. Tudi sam sem zgrešil nekaj enostavnih metov, se mi je pa zato izšlo pri trojki v zadnji sekundi!« je dejal Alvin Testen iz FPP.

Rezultat:

FPP : FVZ   61 : 57 po podaljšku  (17 : 15, 34 : 30, 43 : 43, 55 : 55)

FPP: Hubelič-Orbanič, Rodela, Šavron, Knapić, Medved, Testen;
FVZ: Čretnik, Habulin, Kosin, Križanac, Boccai, Vuksanovič, Bukovšek;

Tudi drugo srečanje je bilo zelo zanimivo.

V začetku tekme je ekipa Famnita na klopi pustila Klepača in Vaca, tako da je 1. četrtina, po odlični obrambi in trojkah Petriča, pripadla ekipi FTŠ, ki je bila to pot še močnejša, v primerjavi z prejšnjimi nastopi. To pot so Petrič, Rutar, Zaro, Boroja in Stojkovič pokazali pravi obraz in Famnitu niso dovolili, da bi prevzel pobudo. Vodstvo po 1. četrtini z 18-14 ja bilo še nizko.

2. četrtina je prav tako pripadla ekipi FTŠ . Ta je odigrala odličen 1. polčas, a ji žal zares otipljive prednosti ni uspelo priigrati. Rezultat ob polčasu 29-31 za FTŠ.

V drugi polčas je ekipa Famnita vstopila kot prerojena in z nekaj lepimi akcijami rezultat obrnila sebi v prid. Peterki Pehlić, Vac, Klepač, Tevž in Majerič, je bilo dejansko težko slediti že  z roba igrišča, tako da je ekipa FTŠ na igrišču imela še toliko več dela. Z zadnjimi močmi je držala priključek pred zadnjo četrtino, ki je znašal le 4 točke. 47-43 za Famnit.

V zadnjo četrtino sta ekipi vstopili že precej zdelani, saj je bil dvoboj izredno trd in fizično zelo naporen, a sta vseeno prikazali odlično košarko, v kateri je prednjačila Famnit-ova naveza Klepač-Pehlić-Vac, ki je pripeljala ekipo do zmage. Pred zaključkom dvoboja, pri rezultatu 58-57 za Famnit, so imeli igralci FTŠ še 10 sekund za napad, a se jim je ta ponesrečil, kar je znal izkoristiti Pehlić, ki je z metom z razdalje v zadnji sekundi dosegel končni izid 61-57.

Izjave:

Tine Petrič, FTŠ: »Tekma je bila težka, še zlasti v drugem polčasu, ko se jim je utrgal met z razdalje. Fantje se med seboj dobro poznamo in vem, da so danes Famnit-ovci odigrali odlično srečanje. Z našim pristopom sem več kot zadovoljen… Morda nam manjka, še kakšen igralec, ki bi nas potegnil naprej, ko nam ne gre. Če nam to uspe, obljubljam boj za medalje!«

Tilen Sabadin, Famnit: »Sam težko govorim o kakovosti, sicer pa ste videli sami, kakšno ekipo premoremo. Poraz v 1. krogu nam je bil v poduk, da vemo, kako moramo odigrati takšne tekme, kjer prevladujeta moč in višina. Pohvaliti je potrebno tudi FTŠ, ki je bila nocoj res težak nasprotnik.«

Rezultat:

FAMNIT : FTŠ   61 : 57  ( 14 : 18, 29 : 31, 47 : 43, 61 : 57)        

FAMNIT: Jahić, Klepač, Majerič, Vac, Pehlić, Sabadin, Tevž, Marinović;
FTŠ:   Boroja L., Rutar, Stojković, Forjan, Petrič, Pajmon-Rak, Šavron, Zaro;