Splošno
sreda, 12. avgust 2020

Danes je mednarodni dan mladih

Dan mladih izpostavlja pomen vključevanja mladih v odločanje.

Leta 1999 je generalna skupščina OZN 12. avgust razglasila za mednarodni dan mladih z namenom, da tudi mladi dobijo dan v letu, ko lahko opozorijo na svoj položaj in opomnijo na težave, s katerimi se soočajo.

Letošnje mednarodno geslo se glasi »Youth Engagement for Global Action«.

Mednarodni dan mladih je priložnost za obeležitev in vključevanje mladih glasovi, akcij in pobud, pa tudi naše smiselno, univerzalno in pravično udejstvovanje. Obeležitev bo potekala v obliki razprave v slogu podcasta, ki jo prireja mladina za mladino v okviru Združenih narodov, skupaj z neodvisno organiziranimi obeležitvami po vsem svetu, ki priznavajo pomen udeležbe mladih v političnem, gospodarskem in družbenem življenju ter procesov.

"Mednarodni dan mladih naj bo opomin politiki, ki nas prevečkrat pozabi. Želim si, da bi imeli imeli mladi v Sloveniji enake možnosti za karierni razvoj in izobraževanje. Prav zato je pomembno, da ohranjamo kvaliteten sistem brezplačnega visokošolskega izobraževanja, ki mora ostati dostopno vsem. Menim, da je ob današnjem dnevu potrebno opozoriti tudi na stanovanjsko problematiko, s katero se mladi soočamo že vrsto let. Na tem področju zelo pogrešam spremembe, stanovanj za mlade družine pri nas praktično ni. Pravijo, da na mladih svet stoji, priložnosti, da z oblastjo soodločamo o prihodnosti, pa so še vedno zelo omejeno dostopne," meni Jure Ciglar, predsednik ŠOUP.

Mladi so brezposelni

V Sloveniji je bilo v začetku leta 310.000 mladih, starih med 15 in 29 let. Stopnja brezposelnosti v prvem četrtletju je bila z 11,5 odstotka najvišja med mladimi v starostni skupini od 15 do 24 let. Glede na enako obdobje lani se je zvišala za 1,6 odstotne točke. Eden izmed razlogov za visoko stopnjo brezposelnosti med mladimi bi lahko bilo znižanje števila zaposlenih prek študentskega servisa; takih je bilo 23.000, kažejo statistični podatki. Med mladimi je sicer več kot 18.000 brezposelnih.