main imagesoup logo
     
 
top

Univerzitetna odbojkarska liga

Univerzitetna košarkarska liga

Univerzitetna futsal liga

Popustnik

Evropsko univerzitetno košarkarsko prvenstvo

Smučarske vozovnice

bottom

PROJEKTI:

Slovenska Univerzitetna športna zveza (SUSA), Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP), Univerza na Primorskem (UP) in Koper mesto so med 20. in 27. junijem 2015 gostili in organizirali 13. Evropsko univerzitetno košarkarsko prvenstvo!

 

Slovenska Univerzitetna športna zveza (SUSA), Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP), Univerza na Primorskem (UP) in Koper mesto, so januarja 2013 pridobili organizacijo 13. Evropskega univerzitetnega prvenstva v košarki 2015 (EUCB). UŠZP je prvenstvo pridobila tudi s pomočjo številnih pisnih podpor, med ostalim tudi Mestne občine Koper (MOK), UP, Študentke organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) in Košarkarske zveze Slovenije (KZS). Do danes pa so jo dodatno podprle še Olimpijski komite Slovenije, Združenje košarkarskih sodnikov Slovenije in številni drugi.

Koper se je tako že drugič po letu 2002 pridružil skupini elitnih evropskih mest, ki so že organizirala EUCB. Med njimi najdemo Split (CRO), Cordobo (ESP), Poznan (POL), Novi Sad (SRB), Ženevo (SUI), Guimaraes (POR), Mulhouse (FRA), Heraklion (GRE) in ostala evropska mesta. Prvenstvo je potekalo med 20. in 27. junijem 2015 v Kopru, udeležilo pa se ga je kar 16 najboljših moških in 12 najboljših ženskih evropskih univerzitetnih ekip v košarki. Koper je tako v zadnjem tednu junija gostil več kot 450 udeležencev, ki so zastopali svojo državo in univerzo.

EUCB štejemo med vrhunska prvenstva, saj so člani univerzitetnih ekip v večini člani državnih moštev ali celo reprezentanc. Kvaliteta tekmovanja, mednarodna zastopanost in vrhunska organizacija ponujajo možnost za pridobivanje dragocenih izkušenj in novih poznanstev. Prav tako je to velika priložnost za promocijo države, mesta in predvsem univerze, ki že od svoje ustanovitve podpira univerzitetni šport tako na regionalni, nacionalni in mednarodni ravni.

S podporo univerze in obalnimi občinami v slovenski Istri je UŠZP organiziral že nekaj mednarodnih univerzitetnih prvenstev, evropsko v košarki 2002 (Koper), v odbojki na mivki 2005 (Portorož) in futsalu 2007 (Izola) ter svetovno v futsalu 2008 (Koper). Evropska Univerzitetna Športna Zveza (v nadaljevanju: EUSA) je UP in tedanji rektorici dr. Luciji Čok prestižno nagrado "EUSA order of merit 2007" za dotedanje prizadevanje razvoja in podpore univerzitetnega športa. Upamo, da bomo ohranili takšen trend in da se bo UP sloves športne univerze držal tudi v prihodnje.

Ambasador prvenstva je bil košarkar, Nebojša Joksimović, ki je leta 2002 nastopal na drugem Evropskem univerzitetnem košarkarskem prvenstvu. Takrat je prvenstvo potekalo tudi v Kopru in se je po 13. letih vrnilo nazaj. Nebojša je prepoznavna osebnost, saj je nastopal tudi v reprezentančnem sestavu leta 2013, ko je Slovenija gostila Eurobasket in prav tako je v sestav bil vpoklican leta 2015. V svojem športnem življenju je zastopal veliko velikih klubov in z njim lahko širimo prepoznavnost tako doma kot drugod po svetu.

Sprejem EUSA tehničnega delegata, ki je hkrati tudi FIBA delegat, gospoda Peter Georgea, je potekal sredi meseca novembra 2014 na UP, MOK, Javnem zavodu za šport MOK in Študentski organizaciji Univerze na Primorskem. Delegat je ob svojem obisku podal mnenje glede namestitev, dvoran in trenutnega dela, ki ga organizator opravlja na projektu.

13. Evropsko univerzitetno košarkarsko prvenstvo je svoj zaključek in hkrati vrhunec doseglo 27. junija 2015 z razburljivimi zaključnimi tekmami in zaključno slovesnostjo, v telovadnici OŠ Koper, v centru mesta Koper, kjer se prav tako nahaja tudi na Univerzi na Primorskem.

Več kot 400 udeležencev iz 24 univerz iz 14 držav je sodelovalo na dogodku, ki se je začel 20. junija.

Pri moških finalu, je naslov prvaka odšel na Univerzo Fatih (TUR), ki je osvojila razburljivo zaključno tekmo proti Univerzi iz Niša (SRB). Pri ženskah je naslov prvaka odšel na Univerzo v Zagrebu (CRO), ki je slavila zmago nad Univerzo v Varšavi (POL).

Medalje in nagrade so podeljevali g. Alberto Gualtieri, častni predsednik Evropske univerzitetne športne zveze (EUSA), g. Milan Žvan, predsednik Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA), g. Matjaž Pečovnik, generalni sekretar Evropske univerzitetne športne zveze (EUSA) in g. Rok Strašek, prorektor Univerze na Primorskem.

Nagrada za najbolj koristnega igralca (MVP) je bila podeljena Strahinji Stojačiću iz Univerze v Nišu, v moški konkurenci in Sari Plavljanin iz Univerze v Zagrebu, v ženski konkurenci. Nagrada za najboljši skok (BR) je bila podeljena Sanli Sertacu iz Fatih University in Katarzyni Sobczynski iz Univerze v Varšavi. Nagrada za najboljšega strelca (BS) je bila podeljena Romanu Maćkowiaku iz Univerze v Strasbourgu, v moški konkurenci in Alini-Mihaeli Chivu iz Univerze "1. Decembrie 1918" Alba Iulia v ženski konkurenci.

Nagrado so podelil g. Marko Juretič, predsednik organizacijskega odbora, g. Patrik Peroša, EUSA Sports direktor, g. Peter George, EUSA tehnični delegat košarke in ga. Pascale Wievers, pomočnik tehničnega delegata košarke.

EUSA generalni sekretar g. Pečovnik je podelil tudi posebno priznanje predstavniku prostovoljcev. Nagrada za ˝Fair Play˝ pa je bila podeljena ženski ekipi Univerze v Aveiru zaradi vzornega športnega vedenja v času prvenstva. Nagrado je podelil g. Miroslav Cerar, podpredsednik Evropske gibanja za Fair play.
 
EUSA zastavo je g. Marka Juretič  kot predsednik organizacijskega odbora 13. Evropskega univerzitetnega prvenstva v košarki predal g. Matjažu Pečovniku, EUSA generalni sekretar, ta pa jo je predal naprej naslednjemu organizatorju prvenstva, dr. Csaba Deaku, rektorju Univerze v Miskolcu (HUN).
 
Končni vrstni red je mogoče najti na spletni strani kjer so tudi vse fotografije.


Končni vrstni red moški:
1. Univerza Fatih (TUR)
2. Univerza v Nišu (SRB)
3. Univerza v Bologni (ITA)

Končni vrstni red ženske:
1. Univerza v Zagrebu (CRO)
2. Univerza v Varšavi (POL)
3. Univerza v Strasbourgu (FRA)

 

 

top

U:
P:

bottom
top
bottom
apz primss uszp

UŠZP, Gortanov trg 15, 6000 Koper | Prostori UŠZP se nahajajo na Čevljarski ulici 27, 6000 Koper | T: +386 5 662 62 20, M: +386 31 452 000 | E: info@uszp.si

 
bottom
 
Spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov”. Zaradi zagotavljanja popolne uporabniške izkušnje jih omogočite. Sprejmi | Več o piškotkih